Csutkai Csaba: Ahol szétoszlik a világosság 

Csutkai Csaba

Ahol szétoszlik a világosság

Zsidó temetők képekben

Rétközi Múzeum – Rétközi Múzeum Baráti Köre Egyesület, Kisvárda, 2016

Csutkai Csaba nyíregyházi fotóművész több esztendeje fotografálja a zsidó temetőket. Először a hozzá közeliekkel kezdte, idővel azonban távolabbra ment. Nyíregyháza, Kisvárda, Nagykálló, Újfehértó után átlátogatott a szomszéd megyébe Bodrogkeresztúrra és Olaszliszkára, utána pedig szomszédos országokba is. Nemcsak sírköveket, nemcsak temetőket fotózott, hanem elkezdte fotózni a temetők látogatóit is. Beszélgetett velük, gyűjtötte történeteiket. Rájött, hogy bár a temetők az emlékezés fájdalmának helyszínei, időnként az emlékezés öröme is megjelenhet ott.

Csutkai Csaba több fotóalbumot is tervez, úgy, hogy ebben a legelsőben megadta, megszerkesztette – munkatársai segítségével – a sorozat gerincét. Művészet és helytörténet keveredik mindegyikben, lírai leütésű próza, fotó és száraz tényszerű magyarázat váltják  egymást. Ez az album a szerkesztő bevezetőjével kezdődik, majd Somos Péter újságírónak a személyes hangvételű vallomásával folytatódik. Utána jönnek a fotográfiák. A kötetben 100 művészi fotó van, 22 a kisvárdai, 12 a nagykállói, 25 a nyíregyházi, 10 az újfehértói, 10 az olaszliszkai és 20 a bodrogkeresztúri temetőről, valamint egy beköszöntő fotó a 6-ik oldalon. A kötet végén egy függelék van, amelyben Néző István kisvárdai helytörténész felvonultatja a legfontosabbakat a felsorolt települések temetőiről, sírjairól, a híres, néhol csodarabbinak nevezett közösségvezető emberekről. A függelékhez idegen szavak jegyzéke is tartozik. A kötetet egy héber és egy angol nyelvű rezümé zárja.

Írta: Somos Péter újságíró, Néző István könyvtáros, helytörténész, dr.Vofkori Mária, a kisvárdai Rétközi Múzeum igazgatója

Fotók: Csutkai Csaba fotóművész

Szerkesztette: dr.Vofkori Mária, a kisvárdai Rétközi Múzeum igazgatója

Kapcsolat

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.