Baráti Kör

A Rétközi Múzeum Baráti Köre Egyesületről

A Rétközi Múzeum Baráti Köre Egyesület 2003-ban alakult Kisvárdán, a múzeum ügye iránt elkötelezett és a kultúrát aktívan pártoló, javarészt helyi illetőségű tagokból. Az Egyesület számos célt és feladatot tűzött ki alapszabályában, amelyeket a mai napig aktívan ellát tagjai segítségével. Legfontosabb kötelességünk, hogy a Rétközi Múzeum munkáját minél szélesebb körben ismertessük és népszerűsítsük. Bekapcsolódunk a múzeum valamennyi rendezvényébe, kiállításokat és előadásokat szervezünk, továbbá tudományos, ismeretterjesztő, irodalmi és képzőművészeti témájú kiadványok megjelenését segítjük. Célunk a Rétközi Múzeummal együtt egy olyan törzsközönség kiépítése és megtartása, amely támogatásával hozzájárul a múzeumi gyűjtemény gyarapításához és minél szélesebb körben történő megismertetéséhez.

Abban az esetben, ha érdeklődését felkeltettük és tagja szeretne lenni Baráti Körünknek, jelentkezését várjuk az alábbi jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével postai úton a Rétközi Múzeumban (4600 Kisvárda, Csillag utca 5). Az Egyesület éves tagdíja 2000 Ft/fő, amelyet minden tárgyév december 31. napjáig kell befizetni.

A Rétközi Múzeum Baráti Köre Egyesület minden évben várja azok támogatását, akik személyi jövedelemadójuk 1 %-át az Egyesületnek ajánlják fel. Kérjük, támogassa Ön is az Egyesületünk munkáját! Adószámunk: 18810653-1-15

A megtisztelő támogatását ezúton is köszönjük!

A Rétközi Múzeum Baráti Köre Egyesület több kiadványnak is társkiadója volt, melyek közül jelenleg az alábbiak vásárolhatók meg:

Páll István: A bécsi szalagtól a magyaros stílusig. Keménycserepek Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közgyűjteményeiben. (2020) – 3950 Ft

Tamás Tímea (Vofkori Mária): Vakondvilág. Versek. (2019) – 2200 Ft

Tamás Tímea (Vofkori Mária): Ikermondák. Gyerekmesék felnőtteknek. (2018) – 1850 Ft

Csutkai Csaba: Ahol szétoszlik a világosság. Zsidó temetők képekben. (2016) – 1520 Ft

Csutkai Csaba: Ahol szétoszlik a világosság. Zsidó temetők képekben - 1520 Ft

Csutkai Csaba  Ahol szétoszlik a világosság  Zsidó temetők képekben

Rétközi Múzeum – Rétközi Múzeum Baráti Köre Egyesület, Kisvárda, 2016

Csutkai Csaba nyíregyházi fotóművész több esztendeje fotografálja a zsidó temetőket. Először a hozzá közeliekkel kezdte, idővel azonban távolabbra ment. Nyíregyháza, Kisvárda, Nagykálló, Újfehértó után átlátogatott a szomszéd megyébe Bodrogkeresztúrra és Olaszliszkára, utána pedig szomszédos országokba is. Nemcsak sírköveket, nemcsak temetőket fotózott, hanem elkezdte fotózni a temetők látogatóit is. Beszélgetett velük, gyűjtötte történeteiket. Rájött, hogy bár a temetők az emlékezés fájdalmának helyszínei, időnként az emlékezés öröme is megjelenhet ott.

Csutkai Csaba több fotóalbumot is tervez, úgy, hogy ebben a legelsőben megadta, megszerkesztette – munkatársai segítségével – a sorozat gerincét. Művészet és helytörténet keveredik mindegyikben, lírai leütésű próza, fotó és száraz tényszerű magyarázat váltják  egymást. Ez az album a szerkesztő bevezetőjével kezdődik, majd Somos Péter újságírónak a személyes hangvételű vallomásával folytatódik. Utána jönnek a fotográfiák. A kötetben 100 művészi fotó van, 22 a kisvárdai, 12 a nagykállói, 25 a nyíregyházi, 10 az újfehértói, 10 az olaszliszkai és 20 a bodrogkeresztúri temetőről, valamint egy beköszöntő fotó a 6-ik oldalon. A kötet végén egy függelék van, amelyben Néző István kisvárdai helytörténész felvonultatja a legfontosabbakat a felsorolt települések temetőiről, sírjairól, a híres, néhol csodarabbinak nevezett közösségvezető emberekről. A függelékhez idegen szavak jegyzéke is tartozik. A kötetet egy héber és egy angol nyelvű rezümé zárja.

Írta: Somos Péter újságíró, Néző István könyvtáros, helytörténész, dr.Vofkori Mária, a kisvárdai Rétközi Múzeum igazgatója

Fotók: Csutkai Csaba fotóművész

Szerkesztette: dr.Vofkori Mária, a kisvárdai Rétközi Múzeum igazgatója

Tamás Tímea: Vakondvilág. Versek - 2200 Ft

Tamás Tímea Vakondvilág 

Versek

Szurcsik József illusztrációival

Rétközi Múzeum Baráti Köre Egyesület, Kisvárda, 2019

Polis Könyvkiadó, Kolozsvár, 2019

„Költő, esszéíró, történettudományi szakíró” – olvasható róla a lexikonban, de aki az idők folyamán megjelent köteteit ismeri a szakterületéhez tartozó munkáin kívül az esszé-köteteiben is a költőt érzi. Az írószövetségi debut-díjjal kitüntetett körÉvek (1992), A madárijesztő panaszai(1996), A hetedik törpe (2005) mellett az esszéit, jegyzeteit kötetbe foglaló tempus fugit (1994), vagy a Kanadában töltött években látottakat mérlegre tevő Egy kelet-európai Kanadában (2002, 2008) után most ismét a költő szólal meg, felfedezve egy olyan világot, amelyről így vall:

„A vakondvilág saját világ. És kisajátított. A vakond által. Egy kicsit olyan, mint az ember világa, mindennel kapcsolatban áll, és mindentől különálló. Egyszerre van fent és lent, csupa pátosz és csupa sebhely.

A vakondvilág egy kicsit vakonvilág is. Mert a vakond nem lát. Alig lát. Soha nem látja, ami közvetlenül az orra előtt van. Vagy ha látja is, nem veszi észre. Mindig máshova néz, máshova vágyik, különc, nem csapatjátékos.

A vakondvilág kaotikus. Csupa összevisszaság. A vakond cél nélkül áskálódik, fárasztó dolgokon töpreng, állandóan halad és állandóan ismétel. De az ismétlései mindig mások. Akár a visszatérései.

A vakondvilág egyhangú. A valóságban és az álomban is. Egyetlen húron játszott szimfónia.

A vakondvilág a földszagú titokzatosság. És színfónia. Így áll össze ez a kötet. Egyhangon szólóan, vissza-visszatérően és megtorpanóan, mégis, egy sajátos és megismételhetetlen világként. Lakható.” (dr.Dávid Gyula)

Írta: Tamás Tímea, azaz dr.Vofkori Mária, a kisvárdai Rétközi Múzeum igazgatója

Illusztrálta: Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész, a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem docense

Szerkesztette: dr.Dávid Gyula, irodalomtörténész, a kolozsvári Polis Könyvkiadó címzetes igazgatója

Tamás Tímea: Ikermondák. Gyerekmesék felnőtteknek - 1850 Ft

Tamás Tímea Ikermondák                 

Gyerekmesék felnőtteknek

Szurcsik József illusztrációival

Rétközi Múzeum Baráti Köre Egyesület, Kisvárda, 2017

Három mese, három különböző hangvétel, három világ találkozik Tamás Tímea könyvében. A szerző és vele együtt a társszerző illusztrátor, Szurcsik József ‒ határvidékeken bolyong. Ott, ahol mese és valóság összeér. És egynél több ilyen határvidék van.

A varsági hegyek aljában, az elhagyott őzetetőhöz közel nemcsak a kis forrás és az ő csodatevő tündérei barangolnak, hanem ott tanyázik örökkön-örökké az emberi lélek is. Vagy az, ami kiismerhetetlen belőle, de azért megsejthető. Ez határvidék ott van a kismese barlangjában is, aki az egyedüli igazi mese a világon, s mint ilyen alakváltó, de ott van a nagyon közeli múltban, a nagyapa történetében, akit az apja annyira szeretett, hogy csináltatott neki egy gyönyörű futócipőt egy olyan korban, amikor ez nem volt szokásban.

Ahogy a maga rejtélyes módján a futócipő betöltötte, úgy ez a három mese – Ikermondák, A kismese, A futócipő – is szeretné betölteni a maga rendeltetését, ezért hívja és viszi magával az olvasót egy ikervilágba, egy peremvilágba, egy határvidékre, ahol minden ott van, ahol minden találkozik, amiből az emberi lélek való. Csak szét kell tudni szálazni a rétegeket, meg kell látni a mélységeket, meg kell találni az utakat. Mert mindent, amiből a lényegünk való, elrejt előlünk a létezés, akár a keserűlapu levelek a kis forrást. Tündéreknek való út ez, és embernek. Gyerekmese – felnőtteknek.

Írta: Tamás Tímea, azaz dr.Vofkori Mária, a kisvárdai Rétközi Múzeum igazgatója

Illusztrálta: Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész, a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem docense

Szerkesztette: dr.Ködöböcz Gábor irodalomtörténész, az egri Eszterházy Károly Egyetem docense

Contact

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.